Zubobolja na godišnjem odmoru

 

Zamislite … Približava se željno iščekivani dan, početak godišnjeg odmora. Posljednjih nekoliko dana prije odlaska na zasluženi odmor napeti su i puni stresa, više nego inače. Krv kola žilama, puna hormona stresa, koji među ostalim inhibira imunosni odgovor. Tada stiže dan D, prijeđemo više ili manje stresan put do konačnog odredišta i usidrimo se u našem mirnom kutku.

Nakon nekog vremena smirimo se i opustimo, a nerijetko i razbolimo. Mnoge ljude presretne zubobolja. Zašto? Iako je odgovor vrlo kompleksan, nemojte nam zamjeriti na njegovom pojednostavljenju radi boljeg shvaćanja. Imunološki odgovor, kao i inače, obavlja svoju funkciju. Sve ono što je tijekom stresnog perioda bilo potisnuto, kada sve prođe izvire kao reakcija na prethodni stres.
 

Što poduzeti da na godišnjem odmoru ne zaboli zub? Manje stresno i bolno, te ujedno i jeftinije jest spriječiti komplikacije prije nego što se one pojave. Da bi naši zubi bili zdravi i lijepi, a mi s njima zadovoljni i nasmijani, potrebno je najmanje dva puta godišnje posjetiti stomatologa. Tako će stomatolog moći pravovremeno reagirati i riješiti sve potencijalne probleme.   

 
 

Posjetite stomatologa u proljeće i u jesen. Tako ćete imati vremena obaviti potrebne zahvate prije ljetnih i zimskih praznika i time spriječiti da Vaš godišnji odmor pokvari hitni posjet stomatologu zbog zubobolje. Redovite posjete stomatologu u vrijeme kada ništa ne boli zasigurno smanjuju vjerojatnost zubobolje. 

Redovni preventivni pregledi su naravno samo jedan dio procesa očuvanja zdravlja zubi i desni. Drugi dio se provodi svakodnevnom oralnom higijenom. Kako bi se uklonile naslage sa svih zubnih površina, osim zubne četkice potrebno je koristiti i međuzubne četkice i/ili zubni konac. Time sprječavamo bakterije iz zubnog plaka da svojim produktima uzrokuju upalu desni i zubni karijes. Ako se karijes na vrijeme na sanira, može napredovati toliko duboko da dosegne zubnu pulpu, što osjetimo kao zubobolju. A to je ono što ne želimo. Pogotovo ne na godišnjem odmoru.


 Nataša Sinovec, savjetnica za zdravi osmijeh, Slovenija