ZDRAVI ZUBI OD PRVOG DANA

Kid_CK_BIG-150x150Karijes je najčešći problem s kojim se susrećemo u području oralne higijene i zdravlja zuba kod djece. Uvođenjem navike za redovitom oralnom higijenom u ranijoj dobi spriječit ćemo nastanak karijesa, kao i smanjiti mogućnost nastanka upale desni (gingivitisa) u kasnijoj životnoj dobi djece.

Neću prati zube

Do otprilike 8. godine djetetova života, briga za temeljitu oralnu higijenu zadatak je i odgovornost roditelja ili skrbnika, jer dijete do tada još nema razvijene potrebne motoričke sposobnosti. Možda poznajete nekog ili dijelite osobno iskustvo u tome da kada treba oprati zube, dijete jednostavno ne želi otvoriti usta. Ponekad je razlog tome, već ranije djetetovo neugodno iskustvo s tim zadatkom. Često se dogodi da je prvi kontakt sa zubnom četkicom zbog pretvrdih vlakana bolan. Zbog toga je vrlo važno da za dijete odaberete mekanu četkicu za zube s nekoliko tisuća tankih vlakana. Takva četkica omogućit će temeljito odstranjivanje zubnih naslaga bez upotrebe jakog pritiska i bez uzrokovanja boli.

nasmejani-otroci

U svakom slučaju, vrlo je bitno da pranje zuba nije dosadan zadatak kojem se dijete ne veseli. S malo mašte, vrlo jednostavno ćete taj zadatak pretvoriti u zabavni obiteljski ritual. Približite djetetu tu higijensku naviku kroz igru.

otrok_in_starsi_skupaj_umivajo_zobke-300x208Pri pranju zuba sudjelujte i dijete i Vi, kao roditelj. Dopustite djetetu neka pere zube onako kako s obzirom na svoje godine, zna i umije. Njegov dio zadatka vrlo je važan, jer će se tako naviknuti na njega te će na kraju on postati prirodan dio svakodnevne higijene, baš kao što smo ga naučili i potrebi pranja ruku. Uloga roditelja je da temeljito odstrani zubne naslage. Nije bitno da li se to dogodi prije, za vrijeme ili nakon djetetova četkanja zubi, već je bitno da ono bude temeljito, te zanimljivo i zabavno za dijete.

Bomboni i čokolade

Za dobro oralno zdravlje slatkiši nisu zabranjeni. Važno je poznavati neke procese koje pokreću. Za zdravlje zuba i nastanak karijesa najštetniji su bomboni i lizalice, jer se dugo zadržavaju u ustima. Šećer u njima omogućuje bakterijama plaka da se brže razmnožavaju, te istovremeno pretvaraju šećer u kiseline koje otapaju zubnu caklinu. Usporedbe radi, kada dijete ima u ustima bombon ili lizalicu možemo reći da je to vrlo slično kao da u ustima ima kiselinu s kojom stalno zalijeva svoje zube. Ta kiselina osobito je štetna za zube koji tek izrastaju i njihova caklina još uvijek nije u potpunosti oblikovana. Također, po zdravlje zuba vrlo su štetne sve vrste ljepljivih slatkiša, koji se lijepe za zube. Niti grickalice nisu korisne za zube, jer dovode do istog negativnog učinka kao bomboni i lizalice.

sladkarije1-300x300Možete jednostavno odrediti jedan slatki dan u tjednu kada će se Vaše dijete najesti slatkiša koliko može, te obavezno nakon toga temeljito oprati svoje zube. Ili odredite točno vrijeme za slatkiše u danu, kao npr. nakon ručka. U svakom slučaju, nakon slatkog obroka potrebno je temeljito isprati zube s vodom.

Pravilo neka bude, da slatkiši nisu hrana. Neka ne budu djetetu stalno dostupni, jer njihova svakodnevna konzumacija nije štetna samo za zdravlje zuba, već i za cjelokupno zdravlje.