Općenito o zubima

Nasmejana družinaU različitim životnim fazama za griženje i žvakanje koristimo različite „generacije“ zubi. Prisutnost zubi u ustima, od prvog mliječnog zuba nadalje, vrlo je važna. Tako na primjer, pri gubitku jednog zuba, potrebno ga je nadomjestiti. U suprotnom će susjedni zubi s vremenom promijeniti svoj položaj u zubnom luku, što dovodi do ortodontskih problema.

 

Mliječni zubi
Važnost zdravlja mliječnih zubi često se podcjenjuje. Mnogi roditelji smatraju da mliječni zubi ne zahtijevaju posebnu brigu, budući da će uskoro ispasti.

Uporaba otroške zobne ščetke Jordan Step 2Čim prvi mliječni zub nikne, ispod njega započinje razvoj trajnog zuba. Slabo zdravlje mliječnog zuba može ozbiljno oštetiti trajni zub. Osim toga, mliječni su zubi ujedno i „držači“ prostora za trajne zube. U slučaju preraanog gubitka mliječnog zuba, taj prostor se smanji i može se dogoditi da trajni zubi nemaju mjesta za nicanje, a tada počinju prtodontski problemi. Zato je važno od najranije dobi provoditi dobru oralnu higijenu. Oralna higijena u djetinjstvu i mladosti predstavlja temelje oralnog zdravlja odrasle dobi.

 

Nicanje prvih trajnih zuba i briga za njihovo zdravlje
Prvi trajni zubi niču između 6. i 7. godine starosti, a mliječna denticija je u potpunosti zamijenjena tranom između 12. i 13. godine.Dokazano je da karijes koji se javlja u dobi od 6-12 godina utječe na pojavu kasnijih ponavljajućih problema s trajnim zubima. Zubi koji su u fazi  nicanja vrlo su osjetljivi na kiseline, produkte metabolizma koje bakterije plaka stvaraju iz šećera. Stoga je vrlo važno izuzeti slatkiše i slatke napitke iz djetetove prehrane.

 

Umnjaci
Nicanje umnjaka može biti vrlo bolno. Ovisno o njihovom položaju i smjeru rasta, odluka o mjerama, koje je eventualno potrebno poduzeti, vrlo je individualna. U slučaju da umnjaci počnu uzrokovati bilo kakve probleme, najbolje je posavjetovati se sa stomatologom.

Treći zubi

Kada izgubimo trajne zube u jednoj ili obje čeljusti, a nemamo priliku nadomjestiti ih nekim od fiksnih protetskih nadomjestaka (krunica, most, implantat), moguće rješenje je zubna proteza, tj. “treći zubi”. Razdoblje navikavanja na protezu može biti vrlo dugotrajno i lako je moguć osjećaj da proteza ne odgovara vašim ustima. U tom slučaju, nemojte je pokušavati “popraviti” sami, već potražite savjet svog stomatologa.