NAŠE ZDRAVLJE JE NAŠA ODGOVORNOST

osmijeh-150x150U današnjem brzom svijetu, koji u profesionalnom i privatnom životu od nas zahtjeva uvijek najbolji i vremenski najkraći odaziv, nije ništa neobično da očekujemo da se na takav način odvijaju i svi drugi aspekti našeg života. Ako se primjerice ne osjećamo dobro, brzo tražimo učinkovito rješenje koje će riješiti naš problem. Ponekad to uspijemo, a ponekad ne. Stoga, ukoliko u samo nekoliko dana uklonimo uzrok upale desni, također ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu vratiti desni u njihovo početno zdravo stanje.

 

Poznajemo li zapravo prečicu do zdravlja ili ne?

Odgovor je ne. Kada možemo reći da smo zdravi? Značenje riječi “zdravlje” u našem hrvatskom rječniku opisuje se kao „stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja”. Zbog toga prečicom do zdravlja ne možemo smatrati lijekove ili preparate koji samo prikrivaju simptome, jer oni neće ukloniti uzrok. Ukoliko ne primijetimo smetnje u radu organizma, to ne znači da istih nema. Takvo razmišljanje vrlo je često pri pokušaju uklanjanja lošeg zadaha iz usta, jer uvijek mislimo da ćemo pomoći ukloniti ga s uporabom osvježivača daha, žvakaćim gumama ili bombonima s okusom mentola. Na taj način zasigurno nećemo ukloniti uzrok nastanka lošeg zadaha, već ćemo samo trenutno poboljšati okus u ustima.

ciscenje-meduzubnih-prostora-206x300S druge strane većinu problema s lošim zadahom riješit ćemo s temeljitom oralnom higijenom. U 80%, ili čak 90%, slučajeva uzrok lošeg zadaha jest u usnoj šupljini, kao posljedica bolesti desni ili međuzubnih tkiva, truljenja zuba, naslaga na jeziku ili nedostatne oralne higijene. Zato zaključimo, prečice do zdravlja nema. Cijeli postupak brige o zdravlju mora biti temeljit i dugotrajan, od početka do kraja života, svakog dana.

 

Ljudsko tijelo funkcionira kao cjelina

 

Parodontologija, kao grana dentalne medicine koja se bavi upalom međuzubnih tkiva, jedna je od rijetkih smjerova medicine, iako ne jedina, koja promatra ljudsko tijelo kao cjelinu. Istraživanja s tog područja uvijek ponovno potvrđuju povezanost oralnog i cjelokupnog fizičkog zdravlja. Stoga, ukoliko generaliziramo, možemo reći kako je temeljita oralna higijena prečica do zdravlja – ne samo usne šupljine, već cijelog tijela.

Temeljita oralna higijena znači svakodnevno i precizno odstranjivanje mekih zubnih naslaga, koje su ujedno uzrok nastanku upale međuzubnih tkiva i truljenja zuba. Upotrebljavajmo učinkovitu zubnu četkicu, koja neće oštetiti zube i desni, bez obzira da li je ručna ili električna. Također, svaki dan nužno moramo očistiti i međuzubne prostore. Na raspolaganju nam je široka paleta pomoćnog pribora, od međuzubnih četkica, klasičnog konca za zube, zubnog konca na držaču namijenjenog djeci, pa sve do najnaprednijeg i najsofisticiranijeg pribora.

slider3

Nekoliko minuta koje svaki dan namijenimo čišćenju zuba i desni, nije samo prečica, već  investicija, i to ne samo u oralno već i u cjelokupno zdravlje našeg tijela. Zdravi zubi i desni su također temelj lijepog osmijeha, koji će nam zasigurno pomoći otvoriti mnoga vrata.

 

Naša svakodnevna briga

 

Upala desni najčešće započinje u nedostupnim, rijetko čišćenim prostorima između zuba. Ukoliko svoju oralnu higijenu poboljšamo te svakodnevnom četkanju zuba pridodamo i čišćenje međuzubnih prostora, poboljšanje zdravlja svojih desni primijetit ćemo u samo nekoliko dana.

FLEXCARE_477x600Pri sprječavanju upale desni vrijede jednaka pravila kao pri sprječavanju bilo koje druge bolesti ili zdravstvenog problema, moramo potražiti uzrok nastalom stanju i otkloniti ga. Uzrok nastajanju upale desni dobro je znan – to su bakterije u zubnim naslagama, koje sa svojim otrovnim izlučevinama i kao odgovor imunološkog sustava organizma na njih, uzrokuju upalu. No ipak, rješenje tog problema je vrlo jednostavno. Od velike je važnosti zubne naslage redovito i temeljito ukloniti.

Upala međuzubnih tkiva najraširenija je kronična bolest, koja ne zahvaća samo usnu šupljinu, već povećava rizik nastanka srčanog infarkta, moždanog udara, prijevremenog poroda i drugih teških zdravstvenih problema. Samo nekoliko minuta na dan potrebno je da očistimo međuzubne prostore. Stoga, samo nekoliko minuta na dan posvetimo čišćenju međuzubnih prostora kako bismo izbjegli upalu desni i sve ostale komplikacije koje slijede ukoliko upalu ne uočimo, ne prepoznamo te ne poduzmemo odgovarajuće korake u njenom suzbijanju.

Podsjetimo se da smo mi sami gospodari svojeg tijela, kao i gospodari svojeg zdravlja. Naše zdravlje je naša odgovornost. Volimo sami sebe i brinimo o sebi.