Ljetni osmijeh

 

Kada ljetni povjetarac uzburka morske valove i razaspe pijesak pod nogama, ljetne romanse blijesnu poput zvijezda na jasnom noćnom nebu. Osmijehom možemo graditi ili rušiti mostove ljubavi. Iako se čini da su zubi skriveni u dubini usne šupljine, zapravo su vrlo izloženi i to kada govorimo, smijemo se, jedemo.

Kada nekome nježno šapućemo i ljubimo se, ne samo da se naši zubi vide, već se isto tako može osjetiti njihov miris, okus, oblik i glatkoća. U želji za blistavim osmijehom mnogi ljudi posežu za brzim rješenjima kao što su paste za izbjeljivanje zubi ili druga sredstva za izbjeljivanje zubi kod kuće. Ne samo da takve poduzete mjere nisu prečac do blistavog osmjeha, već vrlo često mogu izazvati oštećenja zubi i zubnog mesa. Jednako kako se za dobru liniju i fit izgled treba potruditi mnogo prije nego što se odijene kupaći kostim, tako se i za zavodljivi blistavi osmjeh treba brinuti svakog dana u godini.
 

Savjeti za lijepi osmijeh
Dobro je biti svjestan da lijep osmijeh počinje sa zdravim osmijehom. Vjerojatno ćete se složiti da osmijeh prepun karijesnih zubi uokviren crvenim i natečenim upaljenim desnima ne zaslužuje titulu lijepog, a još manje zavodljivog osmjeha. Uz svakodnevne higijenske mjere čuvamo zube od karijesa i desni od upale. Odaberite četkicu s tisućama tankih vlakana koja će nježno i učinkovito ukloniti bakterijske naslage sa zuba i desni. Posebno treba obratiti pozornost na četkanje ruba desni, mjesta povećanog rizika za razvoj upale desni. Ako ste se odlučili za električnu zubnu četkicu, pripazite što kupujete. Brojna istraživanja pokazala su da su se među različitim električnim zubnim četkicama najboljima pokazale one s patentiranom zvučnom tehnologijom. Mnogi jeftini proizvodi ne omogućuju temeljito uklanjanje zubnih naslaga bez oštećenja zuba i/ili desni.
 

Ne valja zaboraviti niti na čišćenje međuzubnih prostora. Očistite ih međuzubnim četkicama i/ili zubnim koncem. Ako vam se takvo čišćenje čini predugo i  komplicirano, isprobajte najnoviju inovaciju iz tvrtke Philips Sonicare – AirFloss. Ako do sada niste koristili uređaje ovoga tipa, savjet za korištenje zatražite od svog stomatologa. Uz pravilnu tehniku, upotreba ovog uređaja će ukloniti plak temeljito i time osigurati zdravlje zubi i desni. Također, najmanje dva puta godišnje posjetite svog stomatologa radi poduzimanja preventivnih mjera i profesionalnog čišćenja zubi (uklanjanje zubnog kamenca, poliranje zubi) koje će vašim zubima podariti blistavi sjaj.

 

Ubojice lijepog osmijeha

Ako pušite, a željeli biste imati lijepi osmijeh, to je kao da želite da voda gori. To jednostavno ne ide zajedno. Pušenje je faktor koji posebno utječe na slabljenje vezivnog tkiva. Mrlje na zubima zbog duhana neću niti spominjati. Osmijeh s mirisom cigareta… Ja vas uvjeravam da ne postoji niti jedan mentol bombon koji bi ga prekrio, kao ni parfem koji bi zamaskirao pušača.

Također, stres je faktor koji posebno utječe na slabljenje vezivnog tkiva i predstavlja povećani rizik za ravoj gingivitisa. Stres isto tako nepovoljno djeluje na cjelokupno zdravlje i osjećanje, tako da je preporučljivo naučiti se nadvladati ga.

Razdoblja s hormonalnim promjenama od puberteta do menopauze, kao što su menstrualni ciklusi i trudnoća, pridonose povećanom riziku za razvoj gingivitisa. Dakle, u ovome slučaju kao i kod stresa, moguće je smanjiti rizik unaprijeđenjem oralne higijene. Iako su gore navedeni snažni čimbenici, ipak moramo biti svjesni da su uzrok pojave gingivitisa bakterije nastanjene u plaku. Zato je vrlo važno tijekom navedenih rizičnih perioda unaprijediti oralnu higijenu od dobre do savršene.

Brazilska studija koja je savladala vezu između indeksa tjelesne mase (BMI) i parodontnih tkiva u žena, pokazala je kao i većina sličnih već provedenih istraživanja. Ispitanicama s višim indeksom tjelesne mase (BMI) desni su više krvarile, imale su dublje parodontne džepove iparodontitis je u njih bio češći nego u žena s normalnim indeksom tjelesne mase. Prema tome, moežmo reći i da prekomjerna tjelesna masa također utječe na oralno zdravlje i lijepi osmijeh.

 

Nije samo zbog romantike
Ako ne planirate ovoga ljeta nekoga osvojiti svojim prekrasnim osmjehom i imati leptiriće u trbuhu, ili ako niste u fan klubu sjajnog holivudskog osmjeha, ništa strašno. Romantičan pogled na prekrasan osmijeh je samo djelić važnijih priča. Briga o temeljitoj oralnoj higijeni je briga o oralnom zdravlju i briga o općem zdravstvenom stanju. Tko ga ima, smije se slatko.
 


Nataša Sinovec, savjetnica za zdravi osmijeh, Slovenija