Leptiri i loš zadah

 

Tko ima sreću i priuštio si u jutarnjim satima poslušati orkestar ptica, vjerojatno je već osjetio uzbudljivi puls svibnja. Što svibnju daje ime mjeseca ljubavi? Leptiri lete od cvijeta do cvijeta, a mnogima se nastane i u trbuhu. Jednom kada se tamo nastane, svojim plesom vlasnika trbuha ponesu u neke sasvim druge krajeve.

U tim krajevima puno se toga čuje i vidi drugačije. Što je s mirisom? Možda se čak i miriši drugačije. No, pretpostavljam da čak ni velika ljubav ne bi mogla prekriti loš zadah poljupca.

Od kuda loš zadah
Profesor Mel Rosenberg u svojem članku Znanost o lošem zadahu (The science of bad breath) kaže, da zadah (halitoza) u 90% slučajeva uzrokuju bakterije usne šupljine, koje lako eliminiramo. Oralna higijena za svježi dah važnija je nego što mislite. Rijetko tko ima loš zadah povezan s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Navodimo neke od uzroka lošeg zadaha:

 

• hrana intenzivnog mirisa, kao što su luk i češnjak
• neredovito čišćenje zubi i međuzubnih prostora, što omogućuje bakterijama da se nastane na zubima, desnima i jeziku
• pušenje i žvakanje duhana
bolesti desni
suha usta – tu spada jutarnji zadah (ako nemate dovoljno sline za neutraliziranje kiselina, bakterije se lako razmnože)
• bolesti i tegobe zbog respiratornih infekcija i alergija, kronična infekcija sinusa, šećerna bolest

 

Što možemo učiniti kod lošeg zadaha
Iako to obično ovisi o uzroku problema, loš zadah stvoren uglavnom zbog bakterija u ustima možete eliminirati pravilnom oralnom higijenom. To uključuje čišćenje zubi i međuzubnih prostora nakon svakog obroka uklanjanjem ostataka hrane i plaka sa površina zubi, te čišćenje jezika. Pomaže također i piti dovoljno tekućine kako bi se usta ispirala i potaknulo stvaranje sline. Učinkoviti alat je i Sonicare zubna četkica, jer su zubi i desni mjesta na kojima se nastanjuju bakterije, ali se također može koristiti i za čišćenje jezika. Ako su uzrok vašeg lošeg zadaha razmnožene bakterije, unaprijeđenjem oralne higijene poboljšanje ćete prijemijetiti već za dan ili dva.


Nataša Sinovec, savjetnica za zdravi osmijeh, Slovenija