Kada počinje briga za zdravlje zuba i desni

 

Kada beba dođe na svijet, počinje novo poglavlje u knjizi života, bez obzira jeste li roditeljima postali po prvi put ili već imate priličnu roditeljsku kilometražu. U moru promjena koje sa sobom donosi novi član obitelji nalazi se i briga za zube i desni. Međutim, briga ne počinje s prvim zubom, već mnogo ranije.

Oralno zdravlje trudnice
Buduće majke u trudnoći zbog mnogobrojnih hormonalnih promjena imaju veći rizik za razvoj upalnih promjena desni i parodontnog tkiva. Napredni oblik upale parodontnih tkiva i do sedam puta povećava rizik od prijevremenog poroda u odnosu na trudnice sa zdravim desnima. Stoga je iznimno važno u trudnoći napraviti preventivni stomatološki pregled i dobiti upute za održavanje pravilne i temeljite oralne higijene. Kad desni krvare, to znači da su upaljene. Ako pažljivo uklonimo uzročnike upale (bakterije u zubnim naslagama-plaku), krvarenje bi trebalo u slijedećih nekoliko dana prestati. U slučaju vrlo čestih i ponavljajućih krvarenja iz desni, obratite se svom stomatologu i savjetujte se o svojim tegobama.

Za rast i razvoj djeteta vrlo je važna prehrana tijekom trudnoće. Voće i povrće bogato vitaminom C budućoj majci i bebi pomažu u održavanju zdravlja desni. Hrana bogata kalcijem osigurati će jake kosti i zube. Ako do sada niste usvojili uravnoteženu prehranu po prehrambenoj piramidi, sada je pravo vrijeme da uvedete promjene u svoj životni stil.

Prvi plač
Mala bezuba čeljust na početku ne treba zubnu četkicu. Dovoljna je mekana krpica kojom ćete poslije hranjenja obrisati bebine desni. Za bebino zdravlje, ali i za zdravi razvoj bebine čeljusti dojenje je najbolji oblik hranjenja.

Kada bebin prvi zub počne nicati, desni će biti napete, bolne i svrbit će, a beba plačljiva, razdražljiva, pojačano će sliniti i u usta trpati sve što joj dođe pod ruku. Nabavite svojoj bebi kvalitetnu zvečku čije će žvakanje lagano masirati desni i time bebi olakšati tegobe. Takva zvečka, koja je vrsta zubne četkice, pružit će bebi prvi doticaj sa zubnom četkicom. Kada zubi izrastu možete započeti upoznavanje sa pravom zubnom četkicom. Posebno obratite pozornost da prva četkica bude mekana i prilagođena bebinom uzrastu. Ne želite povrijediti vaše dijete četkicom i da zato sjećanje na prvo četkanje bude loše, zar ne?

 

Zlata vrijedna navika za dobro oralno zdravlje

Četkanje zuba neka postane zabavni zadatak. Redovitim četkanjem zuba dva puta dnevno steći ćete sa svojim djetetom zlata vrijednu naviku. A kada dijete poraste i niknu prvi trajni zubi (šestice) ili kada zubi budu razmaknuti toliko da četkica neće moći dosegnuti sve površine, tada međuzubne prostore čistite posebnim zubnim koncem namjenjenim dječjem uzrastu.

Još jedna dobra navika može nam pomoći u postizanju dobrog oralnog zdravlja. To su redoviti preventivni pregledi kod stomatologa barem dva puta godišnje. Za prvi sistematski stomatološki pregled izaberite dječjeg stomatologa. Čak ako i sami imate strah od stomatologa, nemojte ga svome djetetu predstaviti kao nekog strašnog ili kao kaznu. Stomatolog je savjetnik i učitelj, mentor i liječnik. Uzmite u obzir njegove savjete kako biste vaše dijete i vi sačuvali svoje zube zdravima do kraja života. Redoviti preventivni pregledi spriječiti će potencijalne probleme sa zdravljem djetetovih zubi i desni.

Slijedeća navika zlata vrijedna jest već spomenuta uravnotežena prehrana. Obroci neka budu vremenski usklađeni, bez neredovitih grickanja između. Trebali biste znati da svaki zalogaj u ustima snizuje pH, stvarajući tako kiselu okolinu koja je nepogodna za zubnu caklinu. Zato je najgora opcija da dijete stalno nešto žvače u ustima jer tada kiselina kontinuirano napada zube. Slatkiši nisu zabranjeni ako su količine u skladu s prehrambenom piramidom. Svaki slatkiš koji se dugo zadržava u ustima, poput bombona ili lizaljke, predstavlja visoki rizik za razvoj karijesa. Nakon svakog slatkog obroka poželjno je isprati usta vodom.

Oruđe i oružje

Zubna četkica najbolje je oruđe za održavanje dobrog oralnog zdravlja, a ujedno i oružje u borbi protiv karijesa i upale desni.

Kako djeca rastu, tako s njima rastu i četkice za zube, ali uglavnom u smislu održavanja i pružanja motivacije za četkanje. Neki se parametri u odabiru zubne četkice nikada ne mijenjaju. Četkica bi trebala imati malu glavu i što više mekanih vlakana. S malom glavom dosežemo teško dostupna mjesta, a tisuće mekih vlakana omogućuju nam temeljito i bezbolno uklanjanje plaka. Zubnu četkicu potrebno je zamijeniti nakon tri mjeseca uporabe, ili ranije ako se „rascvjeta“. Također, preporučuje se promijeniti zubnu četkicu nakon prehlade ili bilo koje druge infekcije.

Tu su i električne zubne četkice, no nemojte ih zamijeniti s jeftinim četkicama na baterije. Novost na tržištu su dječje električne zubne četkice sa soničnom tehnologijom.

Do približno sedme ili osme godine čišćenje dječjih zuba zajednički je zadatak roditelja i djece. Na kraju, nije bitno hoće li dijete započeti ili prekinuti taj ritual, bitno je da su na kraju zubi čisti.

Kupi

 

Nataša Sinovec, savjetnica za zdravi osmijeh, Slovenija