JEDAN, DVA, TRI… I NEMA UPALE DESNI

5460 vlakana na CS 5460 ultra soft četkici za zubeUkoliko želimo imati zdrave zube i desni, moramo ukloniti uzročnika neugodnosti – mekane zubne naslage, zapravo bakterije koje se nalaze u njima. Za čišćenje zuba najbolje je koristiti mekanu četkicu za zube s više tisuća tankih vlakana, kako bismo jednostavno, temeljito te istovremeno nježno, odstranili zubne naslage na rubu desni ili očistili žlijeb između desni i zuba. Srednje tvrde i tvrde četkice imaju predebela vlakna kako bi taj zadatak uopće izvele. Osim toga s takvim četkicama ujedno riskiramo i moguće oštećenje desni.

 

Uporaba međuzubne četkice

Za temeljitu oralnu higijenu, čišćenje zuba samo sa četkicom za zube nije dovoljno, jer ćemo s njom očistiti samo tri od ukupno pet ploha zuba. Stoga, očistiti moramo također i međuzubne prostore. Za to je najbolje da upotrijebimo međuzubnu četkicu i/ili zubni konac. Veličina međuzubne četkice mora biti pravilno odabrana. Podsjetimo se, desni u međuzubnom prostoru imaju oblik sedla. Uz to, površine kutnjaka, koje tvore međuzubni prostor, su često konkavne. Zbog toga veličina međuzubne četkice mora biti takva da sa vlaknima u potpunosti ispuni međuzubni prostor i očisti sve površine koje ga tvore. Očistiti se treba također i žlijeb između desni i zuba. O pravilnom odabiru i uporabi međuzubne četkice najbolje je posavjetovati se sa svojim doktorom dentalne medicine ili oralnim higijeničarom. Jednako vrijedi i za zubni konac.

 

Međuzubna četkicaZa učinkovito čišćenje međuzubnih prostora, međuzubna četkica sa svojim vlaknima mora u potpunosti ispuniti međuzubni prostor.

Ponekad se zbog različitih čimbenika dogodi da, čak i uz redovitu i pravilnu oralnu higijenu s zubnom i međuzubnom četkicom, ne možemo osigurati takvu kontrolu mekih zubnih naslaga, kako bi spriječili razvoj upale desni. Pušenje, stres, hormonske promjene, šećerna bolest, neke nasljedne bolesti, čimbenici su koji pogoršavaju stanje parodontnih tkiva. Pri tome si možemo lako pomoći s različitim preparatima, kao što su npr. oni koji sadrže klorheksidin – zubne paste i gelovi, tekućine za ispiranje usta, sprejevi. Međutim, moramo biti svjesni da je uporaba tih proizvoda, bez obzira na vrstu aktivnih sastojaka u preparatu i bez obzira na vrstu preparata, prvenstveno potpora mehaničkom odstranjivanju zubnih naslaga. Ukoliko ne budemo temeljiti sa zubnom i međuzubnom četkicom, kao i zubnim koncem, nijedna čarobna formula neće nam pomoći.

 

 

Za točku na i

Stomatološki pregledS temeljitom oralnom higijenom i pravilnim odabirom pomoćnog pribora lako ćemo ukloniti upalu desni i ponovno osjetiti zdrave desni. Ukoliko upalu zanemarimo i ne shvatimo ju ozbiljno, te tako dopustimo da se proširi na dublja parodontna tkiva, nema povratka. Ostaje nam jedino mogućnost da s pravilnim liječenjem zaustavimo njeno napredovanje. Zbog toga je vrlo važno da ne zaboravimo dva puta godišnje obaviti preventivni pregled kod svojeg doktora dentalne medicine. Ujedno, tom prilikom možete lako zatražiti profesionalno uklanjanje tvrdih zubnih naslaga (zubnog kamenca). Zubni kamenac također je jedan od čimbenika koji uvelike utječe na daljnje napredovanje upale parodontnih tkiva, te ga je zbog toga vrlo poželjno ukloniti.