Estetska stomatologija

 

 

Kaže se da „lijepi osmijeh počinje zdravim osmijehom“. Pod zdravim osmjehom podrazumijevamo zdrave zube i desni. Na pitanje možemo li zdravi osmijeh učiniti i ljepšim, te kada i kako ćemo to učiniti, odgovore daje posebna grana stomatologije koja se naziva estetska stomatologija.

Izbjeljivanje zubi

Vjerojatno najčešće traženi zahvat u estetskoj stomatologiji jest izbjeljivanje zubi. Moguće je izbijeliti samo jedan zub koji je potamnio (trauma, mrtav živac) ili cijeli vidljivi segment. Stomatolog se prije samog zahvata pregledom mora uvjeriti da su zubi i zubno meso zdravi. Zube je potrebno očuvati zdravima i nakon zahvata. Zbog toga je stomatološka ordinacija jedino mjesto gdje je izbjeljivanje moguće učiniti pod stručnim nadzorom. Iako mnogi saloni ljepote, pa čak i frizerski saloni, nude uslugu izbjeljivanja zubi, dvaput razmislite prije nego što odlučite zdravlje svojih zubi prepustiti na milost i nemilost (ne)stručnih ruku.

Estetski ispuni

Manje nedostatke zubnog tkiva  moguće je nadomjestiti estetskim ispunom. Stomatolog pritom rabi posebne smolaste materijale (kompozit) u boji zuba, a koji se stvrdnjavaju svjetlom određene valne duljine. Budući da postoji široki spektar boja smolastih materijala,  stomatolog odabire boju najsličniju zubu kojeg treba popraviti. Time se ispun ne razlikuje od ostatka zuba i smatra se estetskim. Estetskim ispunima Vaš osmjeh dobiva novo ruho i nigdje se ne vide granice zdravog zuba i umjetnog materijala.

Keramičke ljuskice (veneers)

Kada su zubi sprijeda previše oštećeni ili su izrazito tamne boje, njihov izgled moguće je popraviti estetskim ljuskicama. To su vrlo tanke keramičke ljuskice koje se cementiraju (prilijepe) na prednju površinu zuba. Njima je također moguće postići da neravni zubi izgledaju ravnije, te zatvoriti razmake između zubi. U nekim slučajevima keramičke ljuskice mogu dovoljno zaštititi zub i prekriti oštećeni dio zuba, pa nema potrebe za krunicom.

Krunice

Svaki nedostatak zubnog tkiva potrebno je nadomjestiti kako bi se zubu osigurala funkcija i očuvala njegova trajnost. Kao nadomjestak zuba koji je jako oštećen zubnim kvarom, za prekrivanje potamnjelih i liječenih zubi, te kao nadogradnja na zubnim implantatima koristi se krunica. To je kapica koja se zacementira na zub, od njegove žvačne površine sve do zubnog mesa. Krunice koje imaju estetsku funkciju su potpuno keramičke, bez metalne jezgre. Osim potpuno keramičkih estetskih krunica, postoje još metalne krunice, krunice koje imaju metalnu jezgru na koju je zapečena keramika i krunice od smolastih materijala.

Ortodontski i implantološki zahvati

Ukoliko je potrebno, u okviru estetske stomatologije izvodi se i ortodontska terapija. Nedostatak zuba moguće je nadomjestiti zubnim implantatom ili estetskim mostom s jezgrom od bijelog estetskog materijala. Estetska stomatologija uključuje i zamjenu dotrajalih ispuna kompozitnim ispunima, keramičkim ili kompozitnim inlayima, kirurško preoblikovanje zubnog mesa, te manje brusne zahvate u svrhu postizanja korekcije oblika zuba.
 

Održavanje novog osmijeha

Kada estetskim stomatološkim zahvatima učinimo osmjeh ljepšim, da bi takav i ostao što dulje, potrebno ga je održavati temeljitom oralnom higijenom. Iako je osmijeh uljepšan umjetnim materijalima (ispuni, ljuskice, krunice, mostovi, implantati) koji ne podliježu karijesu, ne smijemo zaboraviti da su ti umjetni materijali u izravnom dodiru sa zubnim tkivom.  Ako se oralna higijena ne održava temeljito, sam estetski nadomjestak može biti doveden u pitanje. 

 

 

Savjet stručnjaka

Zatražite od svoga stomatologa da Vas poduči pravilnoj oralnoj higijeni i preporuči Vam pravu dodatnu opremu kako bi vaš novi lijepi osmijeh ostao zdrav. Općenita preporuka je četkati zube zubnom četkicom koja ima tisuće tankih vlakana, koja će nježno i učinkovito ukloniti plak čak i uz rub zubnog mesa. Sonična četkica s patentiranom tehnologijom je, prema rezultatima mnogih istraživanja iz različitih dijelova svijeta, odličan izbor za održavanje zdravog i bijelog osmjeha. Nemojmo zaboraviti da zub ima pet površina, a zubnom četkicom moguće je očistiti svega tri njegove površine. Koristite međuzubne četkice i/ili zubni konac za čišćenje međuzubnih prostora. U nekim slučajevima (fiksni aparatić, mostovi, krunice, zubni implantati) moramo posegnuti za dodatnim proizvodima kako bi mogli održati temeljitu higijenu.

Nataša Sinovec, koordinatorica akcije Zdrave desni, Slovenija