ČIŠĆENJE MLIJEČNIH ZUBA

otroska-zobna-scetka-150x150Kada možemo reći da smo temeljito očistili zube? Kao što vrijedi i za trajne zube, tako je i za mliječne. Svaki zub ima pet ploha. Kada sa svih pet ploha uklonimo zubne naslage, tada možemo reći da smo temeljito očistili zube.

 

ciscenje-copasta-scetka-300x286Sa četkicom za zube očistimo vanjske, unutrašnje i grizne plohe zuba. Prije svega treba biti vrlo oprezan pri čišćenju griznih ploha kutnjaka, kako bi ih zaista dobro očistili, jer se u njihove duboke brazde (fisure) vrlo lako sakriju zubne naslage i ostaci hrane. Lako si možemo pomoći s posebnom snopičastom četkicom za zube, koja ima samo jedan snop vlakana i omogućava dostupnost čak i do najskrivenijih kutaka. Čišćenje fisura posebno je važno kada izrastu šestice – prvi trajni zubi u dječjim ustima. Zato jer je šestica tek na kraju zubnog luka, roditelji ju često zaborave. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je karijes na šesticama vrlo čest.

 

Mlecni-zobje-249x300

Plohe koje ne možemo očistiti sa četkicom za zube, moramo očistiti sa zubnim koncem ili međuzubnom četkicom. To je vrlo bitno, pogotovo kada su zubi tijesno spojeni jedan do drugoga, no najkasnije onda kada izraste prva šestica. Za jednostavno čišćenje međuzubnih prostora, djeci su na izbor posebni zubni konci, koji su spojeni u luk, a umetanje okomito na držač omogućava jednostavan pristup i do međuzubnih prostora između zadnjih kutnjaka.

 

video-otroska_scetka2Mliječne zube treba čistiti i njegovati s jednakom pozornošću i njegom kao i trajne zube, unatoč tome što ispadaju kada dođe za to trenutak i što ih tada nadomještaju trajni zubi. Mliječni zubi su vrlo bitni iz nekoliko razloga. Sa zdravim zubima djeca će moći vrlo dobro prožvakati hranu. Dobro prožvakana i sa slinom promiješana hrana početak je svake dobre probave. Također, mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima. Ukoliko ih je potrebno zbog truljenja prijevremeno izvaditi, velika je vjerojatnost da će dijete kasnije morati nositi ortodontski aparat.  Truli ili zubi s karijesom također uzrokuju bol. A to niti jedan roditelj ne želi priuštiti svome djetetu.

 

prvi-obisk-otroka-pri-zobozdravniku-300x287Teta zubarica

Ukoliko se, unatoč svoj njezi i preventivnim mjerama, svejedno dogodi da karijes napadne zub, svakako treba čim prije otići doktoru dentalne medicine (zubaru) da ga popravi. Vrlo je preporučljivo da to nije ujedno i prvi posjet k zubaru. Prvi posjet najbolje je obaviti pri prvom sistematskom pregledu, no i ranije. Važno je da taj posjet bude ugodan za dijete. Ako će zubara posjetiti više puta i sprijateljiti se s njim, njegova ordinacija postat ću mu poznati prostor, pa će ujedno i moguće stomatološke intervencije biti za njega manje stresne.

Ni u kojem slučaju i nikada se dijete ne smije strašiti ili prijetiti odlaskom zubaru. Vrlo su neprimjerene izjave kao što su, ukoliko nećeš prati zube ili nećeš biti dobar, ići ćeš kod zubara. Upravo zbog toga što su za dječje zdrave zube odgovorni roditelji – oni moraju pronaći pravi način i primjerenu motivaciju te u isto vrijeme pomoći da djeca imaju čiste zube. No također i zbog toga što stomatološka intervencija za dijete nije kazna, već pomoć.