BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

bolje sprijeciti nego lijecitiU različitim znanstvenim institucijama po cijelom svijetu provodi se sve više istraživanja, čiji rezultati potvrđuju povezanost oralnog zdravlja sa općim zdravljem. Ukoliko brinemo za temeljitu oralnu higijenu, ujedno dobro utječemo na oralno zdravlje. S tim ne brinemo samo o svježem dahu, zdravim zubima i desnima, već također smanjujemo rizik od moždanog udara, infarkta srca, plućnih bolesti, slabljenja imuniteta, kod trudnica se smanjuje mogućnost prijevremenog porođaja i niske porođajne težine novorođenčeta, a bolesnici koji boluju od šećerne bolesti s dobrim oralnim zdravljem pozitivno utječu na svoju bolest.

 

kod doktora dentalne medicine-300x300Zašto da idem k doktoru dentalne medicine kada me ništa ne boli?

 

Kada vas k doktoru dentalne medicine dovede bol, on je zapravo samo liječnik koji će riješiti trenutnu nastalu situaciju. No ipak, doktor dentalne medicine je puno više. Iz razloga što je oralno zdravlje vrlo usko povezano s općim zdravljem, on će vam svojim savjetima također pomoći i pri očuvanju cjelokupnog zdravlja vašeg organizma. No zbog toga ga morate redovito posjećivati. Doktor dentalne medicine može biti vaš partner pri održavanju oralnog zdravlja, vaš učitelj, savjetnik i motivator. Za sve to potrebno mu je dati priliku. Mnogo dentalnih ordinacija pozorno prati i čuva podatke o vašem posljednjem posjetu, te vas na taj način nakon nekog vremena ljubazno pozivaju na novi preventivni pregled. Sretan je onaj koji ima tako brižnog i pažljivog doktora dentalne medicine.

 

Prednosti preventivnoga pregleda

Redoviti, preventivni dentalni pregledi imaju više prednosti. Jedna od njih je ta da su bezbolni. Zbog toga svima onima koji imaju strah od doktora dentalne medicine preporučujemo da ga čim više posjećuju upravo tada kada ih ništa ne boli. Druga prednost je da doktor redovito prati stanje u usnoj šupljini te čim opazi neku promjenu djeluje odmah. To znači da čak i kada je potrebna intervencija, ona će biti manje bolna, brža i na kraju jeftinija nego ako dođete doktoru tada kada već dva dana ne spavate zbog jakih bolova i pola lica vam je otečeno.

cetkanje zuba

Većina doktora dentalne medicine na preventivnom pregledu provodi također i profesionalno čišćenje zuba, što je ujedno i treća prednost. Toj usluzi mnogi dodaju i poduku o pravilnoj oralnoj higijeni. Zubne naslage ili plak sastoji se od mnogobrojnih mikroorganizama, koji oštećuju naše zube i desni. Stoga je vrlo bitno da ih svakodnevno uklonimo na pravilan način.